Carnosina se găsește în cea mai mare concentrație în mușchii scheletici. Este o dipeptidă formată din beta-alanil-L-histidina, un captator non-enzimatic de radicali liberi și un antioxidant natural. Am explorat aici efectele sale benefice asupra sănătății și rolul ei în diminuarea anumitor boli, iar astăzi vreau să detaliez care importanța sa în performanța sportivă.
Carnosina – un boost pentru a ajunge la performanTa sportivă de vârf
Stare de fapt: Carnosina crește performanța la exerciții de mare intensitate
În 1953, omul de știință rus E. S. Severin* a demonstrat că dipetida Carnosină contribuie în mod semnificativ la echilibrul fizico-chimic al acidității în mușchii scheletici, menținând echilibrul acido-bazic în timpul exercițiilor musculare intense.
Sunt cercetări care arată că sprinterii tind să aibă niveluri mai ridicate de carnosină în mușchi, în comparaţie cu alergătorii de distanță/ maraton. Sprinterii, de asemenea, tind să aibă o rezistență mai mare pe teste de viteză anaerobe.
S-a descoperit că și culturiștii, nu doar sprinterii, au concentrații intramusculare mai mari de carnosină. S-a raportat că antrenamentul fizic crește concentrațiile de carnosină musculară în repaus la acest tip de sportivi.
„Punerea la muncă” intensivă a mușchilor duce inevitabil la acumularea de acid lactic, iar acest proces determină o scădere a valorilor pH-ului, ceea ce duce la o creștere semnificativă a acidității în mușchi. Sportivii resimt oboseală musculară, o reducere a forței și a rezistenței, dar și o capacitate lentă de regenerare și revigorare.
De-a lungul vieții, reducerea concentrației de carnosină poate duce la suprimarea forței musculare și a rezistenței. De aceea se dorește suplimentarea cu carnosină pentru a determina o mărire a concentrației acesteia în organism.
Beneficiile carnosinei pentru sportivii de performanTă
Așadar, potrivit specialiștilor, carnosina joacă un rol crucial în creșterea forței musculare și a anduranței în timpul antrenamentelor, reglând Ph-ul mușchilor și prevenind formarea acidului lactic. Un nivel crescut de carnosină în mușchi duce la o îmbunătățire a performanței atletice prin prevenirea nivelurilor excesive de acid lactic. Sportivii au o mai bună capacitate de antrenament timp îndelungat și resimt mai puțină oboseală.
Beneficiul incontestabil al carnosinei este îmbunătățirea forței musculare prin îmbunătățirea capacității de a menține contractarea musculară pentru mai mult timp (având în vedere că acestă substanță se gaseste mai mult în fibrele musculare de tip 2). Adică, te ajută să execuți mai multe repetări decât faceai în mod normal, ale unui anumit exercițiu. Mărești volumul de lucru în timpul unui antrenament de rezistență fără să te resimți.
În afara reducerii senzației de oboseală, tot carnosina accelerează recuperarea musculară, fiind agentul responsabil de refacerea fibrei musculare. Astfel vei putea reveni mai repede în sală pentru continuarea antrenamentelor intense.
Suplimentarea cu carnosină – cu ajutorul plasturilor fototerapeutici Y-Age Carnosine
La o simplă căutare pe internet, vei găsi suplimente cu Carnosină, dar în ciuda ofertei variate, nu există dovezi concludente pentru a demonstra că suplimentarea orală cu Carnosină (sub formă de capsule/ băutură sau praf) poate îmbunătăţi performanţa sportivă. Studiile** arată mai degrabă că este mai eficientă suplimentarea cu beta-alanină pentru a crește nivelul de carnosină în țesutul muscular.
Alternativa actuală patentată, non-invazivă și testată anti-doping, susținută prin rezultatele multor sportivi de performanță din lume, dar și din țară este utilizarea plasturiilor fototerapeutici Y-Age Carnosine.
Acest plasture, odată aplicat pe piele acționează ca un trigger pentru organism, care începe să producă în mod natural carnosină. De ce funcționează? Deoarece plasturii Y-Age Carnosine folosesc principiile acupuncturii pentru a stimula anumite puncte energetice, deblocând fluxul energetic. Fiecare plasture conține nano-cristale calibrate pe lungimi de undă specifice pentru a activa carnosina. De aceea, efectul este imediat și garantat din primele 24 de ore de utilizare!
Mulți sportivi de performanță din România, au descoperit deja beneficiile plasturilor fototerapeutici, fie în timpul antrenamentelor intense pentru a-și spori de rezistenţă şi pentru a preveni oboseala musculară, fie pentru a se recupera după accidentări. Însă mai mult decât atât, utilizarea acestui plasture îmbunătățește forța, flexibilitatea și rezistența, care împreună formează fundamentul unui stil de viață robust și activ.
Comments